Понеделник., 9:30 ч. В парламента се наблюдава рядко срещано явление -

...
Понеделник., 9:30 ч. В парламента се наблюдава рядко срещано явление -
Коментари Харесай

Когато Нинова отказва на ГЕРБ - как няма общо с Гешев

Понеделник., 9:30 ч. В Народното събрание се следи рядко срещано явление - водачите на ГЕРБ и Българска социалистическа партия Бойко Борисов и Корнелия Нинова на една маса. Начело с претендента на партията първи мандатоносител за министър-председател - Мария Габриел, ще се водят преговори за сформиране на държавно управление. Нинова обрисува някои проблематични, съгласно левицата точки - дефицитът, несъмнено - " джендърите " и още по несъмнено - военната помощ за Украйна. Никой не поема никакъв ангажимент към другия. Лидерът на Българска социалистическа партия дава неколкократно поръчка - партията ще вземе решение ще поддържа ли мандата на ГЕРБ след вътрешно допитване. С тази имитация срещата завършва. Тя е затвърдена в изявлението на Нинова минути по-късно пред публицисти в куалоарите. 

10 ч., минути след края на срещата в Народното събрание прясно завърналият се от Щатите основен прокурор, чието премахване в това време е поискано и от ГЕРБ, и от Движение за права и свободи, и от шестима прокурори, дава изказване и къса театрално оставката си. Обвинява ГЕРБ, загатва за бъдещи разкрития към водача на партията, а по адрес на Движението употребява думата " изменничество ". Завихрят се изявление след изявление и взаимни обвинявания вътре в държавното обвиняване и следствието.

16:30 ч., Нинова привиква изключителна конференция, на която афишира: Изпълнителното бюро (тясното ръководство) на партията се е събрало и е взело решение - приключват се договарянията с ГЕРБ за сформиране на държавно управление, присъединяване на Българска социалистическа партия няма да има, допитване до партията няма да има.

Като претекстове Нинова посочи: а) че от ГЕРБ се съгласили с това бюджетният недостиг да е над 3% по време на срещата с Българска социалистическа партия, а при последвалата такава с " ИТН " - да е под 3%; " Политическа партия и Демократична България желаят оставката на Гешев - ето ви оставката на Гешев - това е извънредно несериозно " ; б) на настояването на левицата да не се изнасят оръжия за Украйна, от ГЕРБ са дали отговор, че всяка партия в ръководството ще резервира своята еднаквост, само че държавното управление ще изнася оръжия; в) Истанбулската спогодба - за Нинова от ГЕРБ през днешния ден пробвали да завоалират - било " опит за замазване на казуса " - т.е. ще приемем ли решението на Европейския парламент за ратификация на конвенцията. 

Не, решението на Изпълнителното бюро нямало нищо общо с изказването на Гешев.

А за какво няма да има допитване? - " Защото имаме една седмица - за зададем въпрос на партията би трябвало да сме наясно какво ги питаме. Трябваше през днешния ден да ни се съобщи. "

Остана обаче да витае подозрението, че претекстът е и различен и той се назовава Иван Гешев. Не единствено заради скупчването на тези събития в границите на един ден, а и поради изговореното сред Мария Габриел и Корнелия Нинова по време на утринната среща. Клуб Z стенографира главната част от този диалог, като всеки самичък може да реши поемала ли е кандидатката на ГЕРБ за министър-председател ангажимент да се работи по бюджет с недостиг сред 4-4,5 на 100 от Брутният вътрешен продукт, каквото е настояването на социалистите; може и самичък да види по какъв начин завършва диалогът за оръжията в Украйна, както и дава ли Габриел някаква поръчка, че България ще ратифицира Истанбулската спогодба.

Дефицитът

Корнелия Нинова:

За нас преди всичко е бюджетът. Ние не споделяме вашето виждане, че дефицитът би трябвало да е под 3% за в този момент и незабавно да се влезе в еврозоната. За нас 3% недостиг значи доста внезапно рязане на разноски, изключително в обществената сфефа - ние сме чувствителни по този въпрос. А и при тези равнища на инфлация и на недостиг, каквато и цел да си сложим за скорошно приемане на еврото, няма по какъв начин да стане - дано да бъдем справедливи. Тази фиксация в приемането на еврото от 2024 година или 2025 година няма по какъв начин да стане, изключително за сметка на най-бедната страна в Европа. Така че дано да помислим за това дефицитът да бъде сред 4-4,5%.

Това е първият ми въпрос - дали можем да балансиираме бюджета в интерес на хората, в интерес на страната, без да се фиксираме в задачата..., най-бедните хора още веднъж отнасят тежестта, тъй като би трябвало в този момент и незабавно да влезем в еврозоната.

Мария Габриел:

Най-напред приказваме за два бюджета, които би трябвало да бъдат признати в границите на една година (за 2023 година и за 2024 година, б.р.). Може ли да се балансира? Смятам, че може да се балансира. Ние доста ясно сме споделили, че няма да бъдат рязани обществените заплащания. Това, което за нас е значимо е на първо време да забележим по какъв начин ще протече дискусиията за бюджета за 2023 година Аз оставам да мисля, че в случай че доста интелигентно, доста градивно той бъде изработен, има вид и за 2024 година да се слезе надолу от недостига, който вие очертахте и оттова нататък да разреши доста да се доближим до задачата еврозона. Но тя не е самоцел. Аз също мисля, че посланието е доста ясно - непоклатимост на обществените финанси, мисъл за хората, тъй като те също са в рецесия, те всеки ден се сблъскват с провокации.

Т.е. Габриел дава поръчка, че няма да се орязват обществени заплащания, както и че бюджетът може да се балансира и да се " слезе надолу " от контури от Нинова недостиг. 

Истанбулската спогодба

Корнелия Нинова:

Поздравявам ви, господин Борисов, не чаках, че вашите евродепутати са дали своят вот въздържали се по Истанбулската спогодба - забавен завой, не чаках, само че знаете нашата позиция и по този въпрос. Всичко против домашното принуждение над дами сме на 200 % разполагаем - това е ужасяващо закононарушение. Но всичко, което визира деца, трети обществен пол, джендър идеология - ще срещнете нашата опозиция.

Мария Габриел:

Това, което за мен е значимо на този стадий е, че към този момент сме наясно, че е доста значимо да бъде признат законът против домашното принуждение. Първият проектозакон, импортиран в това Народно заседание, изпраща доста явен сигнал (той бе импортиран от ГЕРБ и ПП-ДБ, б.а.).

Имаме евродепутати, които са се въздържали, имаме евродепутати, които са дали своят вот обаче и " за ". Затова аз мисля, че тук би трябвало да се концентрирраме върху най-важното - законът против доомашното принуждение. Мисля, че е безусловно неоспорима ролята, която ообразованието би трябвало да играе. Много значимо е, и не беше казано - имаме решение на Конституционния съд. България е страна, която в сходство със своята конституция ползва решения, когато те се постановат. (През 2018 г. Конституционният съд спря ратификацията на Истанбулската спогодба, откакто ГЕРБ, тогава на власт, изиска пояснение на някои текстове от нея, поради основаната всеобща нервност, че конвенцията за отбрана от домашното принуждение въвеждала " джендър " идеология б.а.).

Корнелия Нинова:

Извинете, усетих ли намек за смяна на конституциията за приемане на Истанбулската спогодба.

Мария Габриел:

Не.

Корнелия Нинова:

Добре, най-малко това. Благодаря.

Мария Габриел:

Мисля, че бях ясна за закона за домашното принуждение.

Т.е. тук не се вижда ангажимент на ГЕРБ за ратификация на конвенцията.

Оръжията за Украйна

Корнелия Нинова:

Трябва да се мисли по този въпрос, тъй като ние няма да отстъпим от това страната да изнася оръжие за Украйна. Нашата партия многогодишно се бори за мир, през цялата си история, доста пъти сме изразявали тази си позиция - и обществено, и пред вас, тъй че тук оставаме на разнообразни позиции, не знам по какъв начин ще го решим този въпрос.

Мария Габриел:

Нека да сме наясно - форматът, който се предлага, не е коалиция. Аз имам вяра, че всяка партия може да резервира идентичността си без това да попречва съставянето на държавно управление. 

Точно за това съм признателна за тези диалози, тъй като те разрешават да очертаем общото - това, което ще разреши да бъде формирано работещо постоянно държавно управление, това, което ще разреши посредством разлики - всеки, подкрепил това държавно управление, да резервира своята еднаквост.

Корнелия Нинова:

Вариантът, който оферирате, не е коалиция и всяка партия би трябвало да резервира своята еднаквост. Но в случай че партиите подкрепим общо държавно управление - национално и надпартийно - и това държавно управление реши да изнася оръжия за Украйна, хипотетично обмислям, и в случай че ние сме подкрепили такова държавно управление, смятайте, че на секундата се отдръпваме. Така че изречението " Ама те партиите ще си запазят своята еднаквост, но държавното управление ще прави нещо друго ", не е правилно.

Нека да оставим този въпрос отворен за нови диалози, само че доста тъкмо изговорено. Такива неща всяка партията да си пази своя периметър, само че държавното управление ще прави нещо друго, ние не одобряваме.

Т.е. самата Нинова оставя въпроса отворен.

И най-после, ето какво съобщи лидерката на Българска социалистическа партия в края на срещата:

Както доста пъти съм казвала, решението за това дали да подкрепим или да участваме в национално държавно управление - не държавно управление на ГЕРБ, не коалиция с ГЕРБ,ще бъде взето от нашите членове. Така че през днешния ден не можете да получите финален отговор, ще се опитаме още на следващия ден да свикаме Националния съвет и пускаме допитване до партията. Ще получите финален отговор едвам след прекосяване на тази процедура. От това също няма по какъв начин да се отметнем.

Ще ни изчакате. Утре ще си създадем нашия Национален съвет, ще си създадем допитване, ще ви отговорим.

Ето какво сподели Нинова и пред публицистите след края на срещата:

Повтарям: няма да вземем решение след вътрешно допитване. Каквото сме споделили - ще го създадем. Резултатът от този диалог не знаем какъв е преди да се допитаме до членовете на партията. Трябва да попитаме тези, които са ни избрали и са ни пратили тук. Смятам, че това е най-демократично и най-правилно.

- Какво тъкмо ще питате членовете ясно ли е?

Не, през днешния ден ще имаме Изпълнително бюро, ще го уточним и ще свикаме Национален съвет.

Останалото е известно.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР